Ik ben voor altijd te lui

De staat van apathie is velen van ons bekend: we stellen een doel – maar we vinden geen kracht om er minstens een stap in te zetten. Wat zich eigenlijk achter luiheid verstopt? En hoe je begint te acteren?

“Ik ben terughoudend om te kopen voor aankopen, werk, baden van kinderen en zelfs voor het avondeten …- 37-jarige Larisa geeft toe. – Dit is geen uitstel, want uiteindelijk doe ik wat ik nodig heb. Maar elke keer dat ik dat niet wil, en ik denk altijd dat ik het voor later moet uitstellen, als je helemaal niet zonder het kunt “.

Waar komt dit ‘remmen’ vandaan, een alledaagse luiheid, die niets te maken heeft met de gezegende ledigheid, die we genieten van een zuiver geweten op vakantie?

Ik hou niet van handelen

Luiheid is in de eerste plaats een lichamelijk gevoel. “Het is moeilijk voor ons om te bewegen”, legt de psychotherapeut Michelle Freud uit, “waarschijnlijk omdat we niet bekend zijn met het plezier van het toepassen van inspanningen. Om te beslissen om iets te doen, moet u eerst worden aangemoedigd “.

In veel gezinnen kent het kind niet het geluk van onafhankelijke activiteiten in hun belangen, zijn acties geven hem geen plezier. “Dus, te zorgzame ouders doen alles voor het kind en laten hem niet de vreugde van succes voelen,” vervolgt ze. – Eisende ouders, integendeel, ondersteunen geen steun aan het kind en inspireren hem dat zijn acties onvoldoende zijn of te veel moeite vereisen waar het kind niet klaar voor is “.

Om onszelf doelen te stellen en te genieten van de vruchten van onze arbeid, heeft ieder van ons zowel voldoende ondersteuning als vrijheid en onafhankelijkheid nodig.

Mijn beslissing

Anton, 29 jaar oud, restaurateur

“Ik werd mijn hele leven als een luie persoon beschouwd. Ouders met wanhoop zagen me op de bank liggen en wachtten op het allerlaatste moment voordat ze begonnen te handelen. Dus het was totdat ik mijn weg vond. Vreemd genoeg koos ik voor een moeilijk beroep dat veel tijd, energie, moeite kost. Maar, zoals, zeggen ze, als je van houdt, denk je niet meer. Ik denk dat de enige manier om jezelf te dwingen om iets te doen, is om ervan te genieten. ‘Wat moet ik graag doen??” – De vraag die u uzelf moet stellen eerst”.

Ik ben bang om te handelen

De terughoudendheid in het hart van wat dan ook om te doen is ook angst. “Angst voor falen, angst voor veranderingen, angst om niet op een hoogte te zijn”, zegt de psychoanalyticus Saverio Thomasell. Maar deze angsten kunnen onbewust zijn gerelateerd aan traumatische ervaringen.

“Sommigen van hen worden veroorzaakt door langdurige verwondingen. We kunnen dus lui zijn om naar rijbanen te gaan omdat we bang zijn voor het ooit ervaren ongeval. “. Niets garandeert innerlijke kalmte. We zijn traag om onszelf te beschermen.

Ik kan niet meer handelen

En er zijn ook angsten waarin we onszelf niet toelaten. “We zijn echt te lui om dit complexe boek te lezen? – Michelle Freud is geïnteresseerd in. – of we zijn bijvoorbeeld bang om onze ouders te overtreffen?”

Innerlijke conflict is een andere reden voor inactiviteit. “Dit is de strijd die onze verlangens en onze verboden binnenkomen”, zegt Saverio Thomasella. – Wanneer het verlangen, onze drijvende kracht, in conflict komt met wat als fout of onmogelijk wordt beschouwd, is de enige oplossing. Het volgt een soort verlamming, een weerspiegeling van wat we de aantrekkingskracht tot de dood noemen. “.

Als onze wens niet werd erkend, niet op prijs gesteld, vervaagt de vitale impuls. Onze impuls wordt onderdrukt, we verliezen kracht en kunnen niet vooruit gaan.

Wat moeten we doen

Devalueer uw luiheid niet

We leven onder de druk van de samenleving. We lijken verplicht te zijn om energie uit te stralen! Maar is het? Breng eerbetoon aan uw luiheid. Niets doen, je merkt jezelf. Leest, een soort slotkamers, we hebben iedereen nodig, en vooral kinderen. Perioden van verborgen ontwikkeling zijn nodig om creativiteit te activeren.

Meer lichamelijke beweging

Luiheid is een lichamelijk concept, dus handel op het lichaam. Begin met bewegen, maar geleidelijk. Stel jezelf kleine doelen, bijvoorbeeld lopen, zingen. Beginnen met het opnieuw bewegen, u kunt de toestand van uw bewustzijn veranderen. Sportactiviteit geeft endorfines vrij en geeft energie. Volg ook uw slaap en maaltijden.

Kijk in de kindertijd

Keer terug naar het verleden. Misschien lachten ze om al je verlangens, verbood hem? Heb je het gevoel dat een evenement je vleugels heeft gesneden? Luiheid is geen pathologie, maar het kan een probleem worden wanneer het op alle gebieden van het leven doordringt Hoe krijg je vrouwen snel opgewonden voor de seks: afrodisiaca, geneesmiddelen en volksremedies voor vrouwelijke seksuele opwinding, wanneer het vermijden van patronen op een fobie begint te lijken. Hyprokes en zelfs depressie zijn soms verborgen achter niets. Dan moet je hulp zoeken bij specialisten.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *